Covid certificaten

Er zijn 3 types certificaten:

Vaccinatiecertificaat
je ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen aanvaarden ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie. De meeste landen aanvaarden dit certificaat ook pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

Testcertificaat:
certificaat van een PCR-test of van een snelle antigeentest afgenomen door een zorgverstrekker (geen zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid of welke types testen aanvaard worden kan per land afwijken.

Herstelcertificaat:
bedoeld voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. Dit certificaat geldt in de meeste landen van 11 dagen tot 180 dagen na de positieve test.
De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, maakt reizen binnen de Europese Unie sinds 1 juli 2021 opnieuw mogelijk. 

Je doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Houd ook rekening met de landen waar je doorreist op weg naar jouw bestemming!
Reisadvies kun je vinden op de Europese website Reopen of het reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken voor landen buiten de EU.

Kom meer te weten over de sneltest bij je apotheker in de folder 'Een Covid-19 sneltest bij je apotheker? Dit moet je weten!'

Hoe kan ik mijn covidsafe downloaden? Helpdesk Covidcertificaten 078/78 78 50

Via covidsafeapp: alle info op covidsafe.be

Via volgende platformen:

mijngezondheid.be
klik rechtsbovenaan de pagina op 'Aanmelden'.
Kies vervolgens via welke methode je je wil aanmelden. (eID kaarlezer, itsme, aanmelden met beveiligingscode via e-mail/mobile app of Helena.)
Voor een minderjarige selecteer je als ouder de naam van je kind in het dropdown menu 'Voor mijn kind.'
Nadat je aangemeld bent klik je links bovenaan de homepagina op 'EU Digitaal COVID certificaat'. Vervolgens klik je op 'Certificaat aanvragen'. Vervolgens krijg je de eerste keer een scherm te zien waarop 'Certificaat nog niet beschikbaar' staat. Om het certificaat te kunnen raadplegen kilk je hier nog eens op 'Certificaat aanvragen'. Vervolgens zie je je certificaat verschijnen.

Mijn Burgerprofiel

My Health Viewer 
inloggen via 'Burger'

Helena

Brussels Health Network (Brussel)

Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke).