Acute myeloïde leukemie

Acute myeloïde leukemie

Acute leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van witte bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.  Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

Specifieke vragen?
Wat is acute myeloïde leukemie?

Het beenmerg is een weke substantie die zich in het binnenste van onze beenderen bevindt. Het staat in voor de aanmaak van stamcellen. Stamcellen zijn onvolgroeide cellen die zich kunnen ontwikkelen tot bestanddelen van het bloed, namelijk rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Na een rijpingsproces verlaten de bloedcellen het beenmerg en gaan het bloed in. Per dag worden er evenveel cellen toegevoegd als er in het bloed afsterven. Hierdoor is er steeds een evenwicht.

Acute myeloïde leukemie of AML is een vorm van kanker die de stamcellen in het beenmerg aantast. De stamcellen maken myeloblasten aan, cellen van waaruit volwassen witten bloedcellen ontstaan. Bij AML is het rijpingsproces van de myeloblasten verstoord. De witte bloedcellen rijpen niet uit, waardoor er in korte tijd een ophoping ontstaat van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen.

Na verloop van tijd komen de teveel gevormde, onrijpe lymfocyten in de bloedbaan, het beenmerg, lymfevaten, lymfeklieren en ook in andere organen terecht. Ze overwoekeren en verdringen de andere gezonde bloedcellen (rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen).

Acute myeloïde leukemie komt voornamelijk voor bij volwassenen, maar kan ook voorkomen bij kinderen. Mogelijke behandelingen zijn chemotherapie, bestralingen, stamceltherapie en medicinale therapie. De behandeling is afhankelijk van persoon tot persoon.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: